14 november 2015 14:30

Accommodatie

Onbekend

(jan-albert, barry, beno, bert-jan, chris, dennis, egbert, gerke, gert, harry, jaap, jan, marthijn, martin, richard, roelof)

"Gaat het wel door?" Dat is de meest gestelde vraag op de watiseraandehandgroep. Terwijl om ons heen alles afgelast wordt, blijven wij in afwachting van de definitieve afmelding. Ja, het gaat door, want... Wetra gras en veel zand in Stedum. Ik weet niet of iedereen er blij mee was. Ook ik had moeite mij op te laden voor de meest belangrijke trivialiteit in het leven, nadat ik de avond ervoor met verbazing de ontwikkelingen in Parijs had gevolgd. Maar voetbal is naast oorlog ook verbroedering. Als er al sprake is van angst geldt dat slechts de angst voor scheidsrechterlijke dwalingen. Aanslagen op lijf en leden komen gelukkig minder voor.

Zo stapten wij dus om half 3 het hoofdveld van Stedum op. Stuk voor stuk lichamen die de Grand Slam of Darts een behoorlijk sportievere uitstraling zouden kunnen geven (Of dit moment kijk ik Lewis-Smith). Het veld is inderdaad in speelbare staat. Wat zeg ik; vlak als een biljartlaken en kortgeknipt als Arjan Robben.  Gewoon een top mat.  De tegenstander is niet veel jonger dan wij, al is dat natuurlijk afhankelijk van wie dat in ons elftal uitspreekt. De scheidsrechter ouder en kleiner (de hele wedstrijd zelfs vrij onzichtbaar, op één moment na).

We beginnen lekker. Er wordt goed getikt en we zijn de bovenliggende partij. Met het 4-4-2 systeem staan wij net iets aanvallender dan onze collega's van het andere oranje. We krijgen kansen en vooral veel corners. Met de wind een beetje schuin mee weten Chris en Barry deze stuk voor stuk gevaarlijk voor te brengen. Het gevaar van Beno bij corners is bij menig tegenstander bekend. Het gevaar Roelof niet en dus is na een minuut of 15 de 0-1 een feit.

Met meer vertrouwen spelen we meer vooruit, echter niet beter. Stedum komt weer wat in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. Na een kwartiertje van zwalken pakken we de draad weer op. Tegen het einde van de 1e helft speelt Marthijn Barry, strak in de dekking, aan. Zijn overstapje zorg voor veel verwarring en de bal caramboleert voor Jaap zijn voeten. Jaap schut wat tegenstanders van zich af en brengt de bal in het doelgebied. Stedum is volledig verrast en Roelof kan de bal met een simpel hakje tot in de goal verlengen. 0-2.

Na enkele minuten volgt de rust.  Tijd voor fris bloed. Bert-Jan komt voor Harry en Richard voor Chris. Ook Stedum heeft wat nieuwe jongere krachten ingebracht in de tweede helft, maar het gevaar van de snelle rechterspits wordt door Jan-Albert vakkundig geneutraliseerd. Weer zijn wij gevaarlijker, ook door de snelheid van Richard voorin. Na 15 minuten in de 2e helft weet Jaap met een voorzet Roelof vrij voor de keeper te zetten maar zijn direct uit de lucht genomen volley gaat net voorlangs. Het had wellicht de definitieve nekslag betekend.

Niet veel later fluit de scheidsrechter voor een vermeende handsbal van Gert rond de middenlijn. In plaats van ons te organiseren verkiezen wij de discussie met de scheidsrechter (geen goed idee!). Stedum breekt uit. Beno erkent het gevaar wel, maar juist via zijn been verdwijnt het schot van de Stemer met een boog over Dennis in de goal (onmogelijke hoek of niet). Er gloort weer hoop voor Stedum.  We houden echter goed stand en blijven we gevaarlijker dan Stedum.

Martin is inmiddels het bezichtigen zat en komt de moegestreden Gert vervangen. Nu spelen we opeens met twee spelers bekend van krant en tv in het team.  Wanneer Richard onderuit wordt gelopen in het strafschopgebied, en meteen daarna ook Barry, ziet de scheidsrechter er weinig in. Kansrijk was het niet, maar er binnen is er binnen en overtreding is overtreding.

Dan is er opeens een uitbraak van Steem. Voor we er erg in hebben wordt vanaf de linkervleugel de rechterspits de diepte ingestuurd. Wederom is Jan-Albert de situatie meester en weet de bal over de achterlijn te spelen. Maar dan is er toch de onzichtbare scheidrechter. Vanaf Stemer helft klinkt zijn fluit, Penalty! Onterecht? Wat mij betreft zeker, het leek mij een normaal duel. Maar ook in het betaald voetbal zegt men dan wel eens: "we hadden niet in die situatie moeten komen". De penalty verdwijnt onberispelijk in de goal 2-2.

Nog flink wat te spelen terwijl hier en daar de krachten wegvloeien. Roelof 'die ene misser blijft je bij' verlaat het veld voor Egbert en even later komt Jan voor Marthijn om de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen. Zo gebeurt het ook. Teleurstelling om 2 verloren punten (égalité) maar ook trots op de broederschap (fraternité). Op naar het bier (liberté)