Datum

21 maart 2015 13:00

Accommodatie

Onbekend

Om 19:00 uur fietsend van de kantine naar huis zie ik de wedstrijd terug in de bomen. Standvastig staan ze in de eeuwig waaiende wind, leunend om bij de eerste kans terug te buigen. In wedstrijden heb je soms niet zo in de gaten hoe ook de omstandigheden bepalend kunnen zijn. Op ‘t Hoogeland in maart is wind mee of wind tegen best een verschil. Dat bleek op zaterdag 21 maart. We hadden de wind tegen, we bogen, leunden, maar braken niet.

Rond kwart over één kom ik aan op mijn fiets. Mijn blessure geeft mij de weelde ruim een kwartier na aanvang te arriveren bij het veld en ik plaatst mijn fiets in de stalling waar 4 toeschouwers schuilend voor de regen de wedstrijd al staan te bekijken. Het weer is niet best. Ik neem plaats naast Alderik en maak een opmerking over de snelheid van het spel dat langs de lijn doorgaans bepaald lager lijkt te liggen dan in het veld. In de 3e helft laat ik mij vertellen dat juist in het eerste kwartier het tikkie-takkie spel (waar het 4e zo om bekend staat) te zien was geweest. Helaas, door mij is dit gemist dus ik kan daar niet over verhalen. Wel zie ik een redelijk evenwichtige wedstrijd waar Poolster iets beter staat en met een zondagsschot Dennis verrast. Met 0-1 wordt gerust.

De 2e helft neem ik plaats in de dugout. Warm is het ook daar niet (zouden de spelers enig idee hebben welke ontberingen ik door moet maken?). Wind mee heeft het 4e iets meer controle over de wedstrijd. Toch worden we na een klein kwartier verrast door een uitzonderlijk verre tegenwindse uittrap van de keeper waarop de Poolster spits zeer adequaat reageert. 0-2.

Met coach Aart duid ik de situatie. Winnen zal nu moeilijk worden maar een gelijkspel zit er nog wel in. Zoals een coach betaamd is Aart vol vertrouwen. Van Chris heeft hij nog niet veel gezien dus daar moet nog wat komen denkt hij. Door zijn vertrouwen krijg ook ik meer hoop.

Arne wordt langzaam wakker uit de droom die hij thuis op de bank was begonnen en pakt zijn rol op het middenveld. “Der Kaiser” van het 4e dirigeert zijn troepen en schakelt zelf ook een tandje bij. Jammer dat deze speler zijn veelbelovende loopbaan bij de Fivel opgeeft voor een lectuurshop in het westen des lands. We gaan hem missen.

Poolster wordt inmiddels gek van de zwervende spelers. Gebrek aan systeem kan ook een kwaliteit zijn. Wanneer Giacomo nu weer eens links opduikt wordt zijn actie in extremis met de hand gekeerd. Door een speler, dus…penalty. Gerke schuift deze bekwaam binnen, 1-2.

Even loopt het bij de Poolster niet meer. Er wordt geklaagd en verweten. Zelden is dit een recept voor succes en vandaag is daarop geen uitzondering. Fivel 4 vecht zich terug in de wedstrijd en krijgt kansen. De kans die er geen was gaat erin. Na een wat verwarrende situatie krijgt Chris randje 16 de bal. De onrustige situatie ervoor verstilt in een moment van rust. Zoals bij Messi alles makkelijk lijkt, lijkt het dat ook even bij Chris. Aanname, blik op de keeper, lob, goal. Logisch. Bijna zijn eerste balcontact. Een wereldwissel van coach Aart.

Met 15 minuten te gaan 2-2 tegen de koploper. Dan weet je wat er gaat komen: druk. Bij bosjes zien we de spelers van het 4e vermoeid omvallen, maar vooral ook weer opstaan. We zien Giacomo nog de 3-2 op de schoen hebben, maar Dennis ook de 2-3 er nog uithouden. Wanneer de scheidsrechter fluit voor het einde zijn we vooral tevreden. Een prachtig resultaat.

De 3e helft hebben we vrij spel. Zonder tegenstand veroveren we meter na meter en filosofisch weten we, ondanks de te vieren verjaardagen, onze leeftijd te relativeren. Tegelijkertijd laten we ons als connaisseurs de door Chris en Aart meegebrachte paardenworst goed smaken. Wist ik de slager dan zou ik er hier reclame voor maken. Voetbal zonder derde helft is geen voetbal. Een derde helft zonder voetbal is geen derde helft. Zaterdag is mooiste dag van de week.