Datum

27 september 2014 14:30

Accommodatie

Onbekend

Met weinig goede herinneringen toog het 4e afgelopen zaterdag naar Uithuizen voor de wedstrijd tegen Noordpool. Vorig seizoen werd het 4e daar afgedroogd door een team waarin voor de gelegenheid meerdere spelers van het eerste elftal van Noordpool waren opgesteld, terwijl het seizoen daarvoor de scheidsrechter net zo lang liet doorspelen totdat Noordpool uiteindelijk met 5-4 wist te winnen.

Dit keer kwam het 4e - als veruit oudste team van deze klasse - te staan tegenover een Noordpool 3 dat vrijwel alleen maar spelers van rond de 20 jaar had opgesteld. Niettemin toonden deze jonge tegenstanders wel ontzag voor ons: de directe tegenstander van Chris Timmer heeft zich de hele wedstrijd het hoofd gebroken over de woorden "De Grijze Wolf" op het tenue van Chris en pas aan het einde van de wedstrijd drong het tot hem door en zei hij tegen Chris: Meneer, nu begrijp ik het!

Het 4e ging goed van start en de ene kans na de andere werd gecreëerd, maar helaas niet afgemaakt. Het vizier stond bij meerdere spelers duidelijk niet op scherp, terwijl de doelman van Noordpool de wedstrijd van zijn leven keepte. Zoals wel vaker valt dan het doelpunt aan de andere kant: vanuit het niets brak een speler van Noordpool door en werd onreglementair tegen de zoden gelopen. Het gevolg was een strafschop, die voor Dennis niet te houden was. Ondanks deze tegenvaller hernam het 4e het initiatief, maar de keeper van Noordpool bleef in de weg liggen. In de 30ste minuut wist het 4e toch de stand gelijk te trekken: een mooie dieptepass van Gerke werd door nr. 9 op juiste waarde geschat en tegen het schot in de korte hoek had de doelman geen verweer. Kort daarop trof Arne, die lopende vanaf het station inmiddels het sportpark had bereikt en de tegen zijn hoofd geschopte Gert was komen vervangen, de lat en nr. 9 deed kort daarop hetzelfde. Dat waren de laatset wapenfeiten voor het rustsignaal.

Tijdens de rust zette coach Aart Timmer met enkele korte hoofdknikken wat spelers op andere plekken en wisselde hij beide backs. Zijn opdracht aan de spelers was duidelijk: tenminste nog één doelpunt erbij maken.

Dat leek zijn vader te gaan doen, want de Grijze Wolf reageerde alert op een steekpass recht door het midden en liet zijn jonge tegenstanders de hoeven zien. Na op routineuze wijze de keeper voorbij gegaan te zijn, werd de Grijze Wolf omver gelopen door die jongens en claimde hij op de hem bekende wijze een strafschop. De scheidsrechter had niks gezien en de Grijze Wolf schudde zijn manen en liep mopperend naar zijn rechterzijde. Veel werd daarna niet meer van hem vernomen.

Het 4e bleef een veldoverwicht houden, maar wist niet goed een gat in de verdediging van Noordpool te vinden: bij de vele kapbewegingen gingen weliswaar telkens wat verdedigers van Noordpool het bos in, maar er stonden altijd weer een paar andere klaar. Ook de doelman van Noordpool bleef een sta in de weg. Tot ongeveer de 30ste minuut in de 2e helft: een door Arne opgezette tiki-taka-combinatie met nr. 9 en Giacomo werd door Arne zelf langs de verbouwereerde keeper geschoven en zo kwam het 4e eindelijk en verdiend op een voorsprong.

De geniale coach Aart bracht vervolgens Jakob en Jan Bosma binnen de lijnen en deze twee temporiseerden de wedstrijd op vakkundige en ervaren wijze en zo werd de voorsprong voorbij het eindsignaal gebracht.

Het betekende de laatste overwinning van de Grijze Wolf in zijn 63ste jaar: de dag daarop is hij 64 geworden en naar verwachting zal hij aanstaande zaterdag zijn eerste overwinning als 64-jarige vieren. Zijn tegenstander uit Noordpool zal de Grijze Wolf nooit meer vergeten.