Datum

10 mei 2014 12:30

Accommodatie

Onbekend

Weken geleden spraken we hier over het Liverpool effect. Liverpool moest de wedstrijden alleen nog even winnen om kampioen te worden. We weten hoe dat gegaan is; Gerrard gleed uit en ging ten onder. Ook de Fivel moest vier wedstrijden winnen om kampioen te worden. Zou het Liverpool effect ook hier negatief omslaan? Eén slippertje zou al genoeg zijn.

Drie van die wedstrijden zijn inmiddels gespeeld. Drie thuiswedstrijden met een ander karakter. De eerste wedstrijd was thuis tegen de Heracliden. De ploeg dier er nog voor gezorgd had dat de Fivel geen Herbstmeister werd. De Meisters waren beter in de eerste helft maar misten de vele kansen. Het tweede had Giacomo nodig om de ban te breken. Na een mooie actie legde hij de bal panklaar op het hoofd van Danny die makkelijk kon inkoppen. In de tweede helft kwamen de Heracliden terug. Met een ongelofelijke wereldgoal lieten ze Jan de Vries volkomen kansloos. De overwinning werd op wilskracht nog uit het vuur gesleept door coach Alderik. Wederom was het een vrije trap variantje waarmee hij de Fivel in de kampioenschapsrace hield. Heel bekeken schoot hij de bal eerst in de muur om vervolgens met links de keeper te verslaan.

De volgende finale was de derby tegen ’t Zandt. Een tegenstander die altijd maar wat graag wil winnen van de Fivel. Ze gooiden er dan ook op zijn ’t Zandtst een zeer fysieke pot tegenaan. De eerste helft had de Fivel nog de iets betere kansen. Maar daarbij kwam de bal telkens niet goed terecht. Op één keer na toen de bal wel voor de linker van Danny belandde. ’t Zandt wist hier niet veel tegenover te stellen. Wel kregen ze een vrije trap die oud Fivel 2 speler Reint Kugel wist te scoren. De tweede helft konden beide ploegen maar moeilijk tot goede kansen komen. En dat ondanks dat de Fivel bijna de hele tweede helft een numeriek voordeel van één of zelfs twee spelers had. Zo bleef de wedstrijd op 1-1 steken en was het kampioenschap officieel niet meer in eigen hand. Dit was dus het slippertje dat niet had gemoeten. Maar achteraf kan gezegd worden dat er in deze wedstrijd gewoon niet meer in zat.

Om nog enige vorm van kans te behouden op de schaal moest er gewonnen worden van de ploeg die de gehele eerste helft van de competitie bovenaan heeft gestaan. Toch raar om te bedenken dat de Fivel en Godlinze het hele jaar bovenaan staan en de Pelikanen er op het laatst toch nog met het kampioenschap vandoor kunnen gaan.
Godlinze had nog alles om voor te spelen. Ook zij konden op de virtuele eerste plek komen met een gelijk aantal punten met de Peli’s. Het waren in ieder geval de perfecte omstandigheden voor een heerlijk voetbalgevecht. Een licht buitje, een nat veld, een goede scheids en twee gemotiveerde ploegen. De eerste helft ging gelijk op waarbij de Fivel eigenlijk de nog iets betere kansen had. Wel kwam Godlinze op voorsprong. Eén moment van wanorde achterin was genoeg voor de Godlinze spits om van afstand te schieten en keeper Jan de verschalken. Zo werd er gerust met 0-1 maar wel met een gevoel dat er nog zeker meer in het vat zat.

De tweede helft begon de Fivel furieus. Er werd goed druk gezet en bij tijden werd er leuk gespeeld. Dit resulteerde al vrij snel in een grote kans. Stefan was bij tijden ongrijpbaar voor de verdediging van Godlinze. Ze zagen hem links, ze zagen hem recht en overal snelde hij erlangs. Hij gaf een uitstekende strakke voorzet die bijna niet te missen was voor de ingevallen Ruben. Tot zijn eigen ontsteltenis gebeurde dat wel. Niet getreurd want Ruben speelde een uitstekende wedstrijd. Net zoals de mede ingevallen A’ers Jeffrey en Marco. Zij waren het die het team er doorheen sleepten en er op de cruciale momenten stonden.  Dat begon met een strak aangesneden vrije trap van Jeffrey. Danny deed nog een poging tot een kopbal maar kwam niet eens echt in de buurt. Toch leverde dit zoveel verwarring op voor de verdediging en de keeper dat de bal er zo maar invloog. Het tweede bleef alles geven en voor de overwinning gaan. Er leek maar één ploeg echt voor de laatste kans te gaan en dat was de Fivel. En soms heb je dan een gezonde portie geluk nodig. Die kwam er met een vrije trap voor Stefan. Hij schoot hard door de muur, de bal kwam op de paal en zo voor de voeten van Marco de Vries. Hij faalde niet en schoot beheerst binnen voor de bevrijdende 2-1. De rest van de wedstrijd bleef het hard werken maar echt in gevaar kwam de overwinning niet meer.

Een prachtige overwinning die nog lang werd na gevierd tijdens het ‘Schaal of geen Schaal’ feest na afloop. Wat de Pelikanen ook nog doen, de Fivel 2 moet haar laatste wedstrijd winnen en de druk erop houden. Wie weet wat er dan nog gebeurd. Sowieso hebben we een harstikke mooi en leuk seizoen gehad en dat is ook wat waard.

Maar voor de spelers van Nieuwolda, Corenos of de Wagenborger Boys die mee lezen. Mochten jullie nog punten pakken van de Pelikanen dan kan je minstens 3 kratten bier verwachten!