Scheidsrechter

Eijden, M.T.R. van

Accommodatie

Onbekend

Wie vertrouwt op de statistieken zou voor de wedstrijd moeten concluderen dat Gorecht simpel zou winnen van De Fivel. Gorecht had 11 competitiewedstrijden achterelkaar gewonnen, terwijl de Riepsters na een uitstekend begin van de competitie de laatste periode behoorlijk zijn teruggevallen en al enigszins naar beneden moeten kijken. Het verschil tussen de teams is b.v. de laatste 5 wedstrijden goed te zien. Waar Gorecht dus alle wedstrijden won met een doelsaldo van 24-3, daar kwam het 1e niet verder dan 1 punt met een doelsaldo van 4-10. Wel kon er hoop worden geput uit het feit dat de enige wedstrijd die Gorecht tot nu toe had verloren juist tegen De Fivel was. Nu moet wel worden aangetekend dat die overwinning van het 1e zeer gelukkig tot stand was gekomen. Ook kwamen de teams elkaar nog tegen in de beker waarbij het 1e kansloos verloor met 0-2.

Beide teams waren zaterdag vrijwel compleet. Wel miste Gorecht aanvoerder Sander Schuur terwijl het 1e het moest doen zonder de zieke Lieuwe ten Caat.

De eerste kans was voor Cees bij de Leij in de 6e minuut. Zijn schot met links werd gestopt door keeper Vincent Valkema. Even daarna was het de beurt aan Gorecht die in korte tijd twee kansen miste. Eerst werd een gevaarlijk schot gekeerd door Ruud Kuizenga, daarna ging Remmert van Stempvoort (al 20 competitiegloals), na een diepe bal, alleen op Ruud af maar schoot naast. In de 10e minuut waren de rollen omgekeerd en ging Jacob Havinga alleen op keeper af, maar ook dit keer was de keeper de winnaar. In de 17e minuut was het wel raak. Menko Duisterwinkel gaf de bal voor, Laurens Hijlkema legde de bal opzij en Cees bij de Leij scoorde beheerst. Met Cees bij de Leij is ook direct de gevaarlijkste man aan de kant van het andere oranje genoemd. Na een tijdje met zijn vorm geworsteld te hebben was zaterdag weer de oude Cees te zien. De achterhoede van Gorecht had grote moeite met de bewegelijkheid van hem en die van Jacob Havinga. Dat was ook te zien bij de 2e goal. Jacob kon lang met de bal naar het doel van Gorecht lopen, de Groninger verdedigers liepen alleen maar achteruit, hij kon de bal afgeven op de naast hem lopende Cees bij de Leij maar besloot van afstand te schieten. Het schot vloog via de vingertoppen van de keeper in het doel. Waar in de voorgaande (competitie)wedstrijden zeer moeizaam werd gescoord gingen ballen er nu soepel in. De Fivel zat in een prima positie. Gorecht had veel moeite met de geweldige inzet van De Fivel. De meeste duels werden gewonnen door het het 1e. Dat is ook de manier om van een in principe betere ploeg te winnen. Daarbij was ook het moeilijk te bespelen veld in het voordeel voor de thuisclub. Gorecht moet het normaal gesproken wat meer hebben van positiespel, trainen en voetballen vaak op kunstgras en een ploeg op achterstand heeft het dan toch wat lastiger dan de verdedigende ploeg.  Na de goal van Jacob Havinga was Gorecht wat dreigender, maar echt gevaarlijk werd het niet.

Gorecht gooide na rust alles op de aanval. Dat leverde in de eerste twee minuten na rust direct al twee kansen op. Een schot werd goed gestopt door Ruud Kuizenga, even later kwam, na een voorzet uit een vrijde trap, een poging van een Gorechter tegen de buitenkant van de paal. De wedstrijd had dus nog kunnen kantelen. Maar in de 10e minuut profiteerde De Fivel van de ruimte die Gorecht weg gaf. Bart Pijper won een duel op eigen helft, Wouter de Vroome gaf een pass op Cees bij de Leij die een tegenstander aan de kant zette en de bal langs keeper Valkema schoof. Het geloof op een goede afloop van de wedstrijd was toen vrijwel verdwenen bij de zwartwitten. Nog meer duels werden verloren en het spel werd nog rommeliger. Geert v.d. Veen kreeg een enorme kans op de 4-0, maar kon geen goede oplossing vinden. In de 27e minuut had hij wel een oplossing. Na een pass van Laurens Hijlkema schoof hij de bal rustig in het doel: 4-0. De bezoekers probeerde het nog wel en Ruud Kuizenga moest nog een paar keer reddend optreden. Tekenend voor de malaise bij Gorecht was de 5-0. Keeper Valkema maakte een fout in de opbouw, waarna man of the match Cees bij de Leij zijn 3e goal van de middag maakte.

De hoge uitslag was geflatteerd, maar de overwinning was zeker verdiend op basis van een tomeloze inzet en de prima afwerking van de kansen. Gelukkig krijgen de statistieken in de sport niet altijd gelijk. De Fivel boekte een heel belangrijke overwinning na een moeizame periode. Gorecht lijkt de aansluiting met Appingedam kwijt te raken en moet de promotie waarschijnlijk via de play-offs bereiken.

Het was een sportieve wedstrijd waarbij de goed fluitende scheidsrechter van Eijden maar één gele kaart (aan een speler van Gorecht) hoefde uit te delen.

De opstelling:

Ruud Kuizenga, Menko Duisterwinkel (Niels Ronde), Frank Pijper (Jan-Anko Havinga), Thomas v.d. Veen, Bart Pijper, Geert v.d. Veen, Wouter de Vroome, Alex v.d. Galiën, Laurens Hijlkema (Arjan de Vries), Jacob Havinga, Cees bij de Leij.