Klabbers, M.M.

Accommodatie

Onbekend

Scheemda SC is een fusieclub. In 1999 gingen CVSB en vv Scheemda samen.
Jarenlang was Scheemda een 4e klasser, maar vanaf het seizoen 2010-2011  schoot de club naar boven met twee promoties achterelkaar. Daarbij speelde spits Danny Blaauw een belangrijke rol met een ongekend aantal goals. In 2010-2011 was dat 47 (competitie)goals, het seizoen daarna 36 goals. Na het seizoen 2012-2013 verkaste hij naar Veendam BV, om een jaar later bij MOVV uit te komen waar hij er nu ook al weer 10 in heeft liggen. Dit seizoen kan Scheemda wel een Danny Blaauw gebruiken, want het scoren gaat erg moeizaam. In 8 wedstrijden werd er maar 9 keer gescoord.

Net als vorige week tegen SJS was de selectie compleet. Menko Duisterwinkel, Stefan Groenwold, Arjan de Vries en Cees bij de Leij begonnen op de bank.

Het 1e begon prima aan de wedstrijd. Er werd een behoorlijk overwicht opgebouwd. Verloren ballen werden snel heroverd en er werd aardig gecombineerd. Dat leverde ook kansen op. In de 2e minuut ging een schot van Laurens Hijlkema via een speler van Scheemda naast. In de 12e minuut had Laurens meer succes. Een klutsbal in het strafschopgebied kwam voor zijn voeten en hij schoot met rechts (zijn mindere been) raak. Laurens wordt steeds belangrijker voor het team. In de jeugd was hij een groot talent. Hij heeft toen de overstap naar Appingedam gemaakt, maar dat werd door allerlei factoren geen succes. Daarna is Laurens nog weer even in de jeugd van De Fivel begonnen, maar al snel stopte hij met voetballen. Na een vrije lange periode van inactiviteit is hij, met dank aan Danny Lüürrssen, halverwege het vorige seizoen weer begonnen. In no time wist hij een basisplaats in het 1e elftal af te dwingen. In eerste instantie was nog wel te zien dat hij, wat betreft conditie, een behoorlijke tijd stil had gestaan. Maar door vele trainingen (hij mist vrijwel geen training) en een goede voorbereiding op het huidige seizoen is hij inmiddels uitgegroeid tot een speler die steeds bepalender wordt voor 1e elftal. Laurens heeft een prima techniek, gekoppeld aan een geweldige inzet. Na verloop van de 1e helft werd het overwicht van het 1e wat minder. Scheemda kreeg ook een paar mogelijkheden, maar de grootste kansen waren voor De Fivel. Rond de 20e minuut raakte Jacob Havinga uit een hoekschop de paal en even daarna kwam hij alleen op de keeper van Scheemda af, maar speelde de bal iets te ver voor zich uit en schoot tegen de keeper op. Verder was Geert v.d. Veen vlak voor rust twee keer dicht bij de 0-2. Eerst ging een vrije van hem via de muur tegen de paal, even daarna kon hij een bal vlak voor de lijn net niet intikken.

Na rust kwamen Cees bij de Leij en Arjan de Vries in het veld voor Laurens Hijlkema en Bart Pijper. De eerste kansen waren weer voor het 1e, Geert v.d. Veen schoot net naast en een inzet van Jacob Havinga werd gekeerd door de keeper, maar het goede spel van begin van de wedstrijd kwam niet meer terug. Scheemda heeft een fysiek sterke ploeg en daar had De Fivel het erg lastig mee. Dat kwam ook tot uiting bij standaardsituaties zoals corners en vrije trappen. Dat leidde een aantal keren tot gevaarlijke situaties voor het doel van Ruud Kuizenga. Zo werd na een vrije trap net naast gekopt en wist Ruud bij een andere situatie de bal net uit het doel te houden. In de 75e minuut leek de gelijkmaker te vallen. Een aantal toeschouwers en spelers meenden dat de bal duidelijk over de doellijn was geweest, maar de arbitrage had dat niet geconstateerd. Het fysieke spel van Scheemda ging ook enkele keren te ver wat vier gele kaarten opleverde. Bij De Fivel kreeg alleen Cees bij de Leij een gele prent. De scheidsrechter had een lastige middag. Niet alleen door het genoemde fysieke spel van Scheemda, maar ook door het feit dat Scheemda zich regelmatig benadeeld voelde wat meerder malen protesten opleverde. Niet alleen van spelers en technische staf, maar ook het publiek bemoeide zich er regelmatig mee.  Aan het einde van de wedstrijd ontstond er meer ruimte voor De Fivel wat nog een aantal kansen opleverde. De nauwkeurigheid bij het uitspelen van de mogelijkheden ontbrak echter bij o.a. Cees bij de Leij (schot net voorlangs) en Wouter de Vroome (bal op de lijn tegen gehouden door speler).

Het bleef bij 0-1. Een zwaar bevochten zege waarbij het waarschijnlijk een geluk was dat er in Scheemda geen doellijntechnologie aanwezig was.

Door de zege en de overig uitslagen bleek De Fivel een plaatsje in de stand te zijn gestegen en staat het nu op een mooie 4e plaats. De competitie duurt nog lang (17 wedstrijden), maar voorlopig kan worden gesproken over een goede start in de 3e klasse.

Volgende week staat, in Zeerijp, Poolster op het programma.

Ruud Kuizenga, Niels Ronde, Thomas v.d. Veen, Frank Pijper, Bart Pijper (46: Arjan de Vries), Geert v.d. Veen, Wouter de Vroome, Alex v.d. Galiën, Laurens Hijlkema (46: Cees bij de Leij), Lieuwe ten Caat, Jacob Havinga (73: Stefan Groenwold)