Scheidsrechter

Spoel, H v.d.

Accommodatie

Onbekend

Tegenstander SJS komt uit Stadskanaal. Eigenlijk is dat vreemd. Stadskanaal heeft ongeveer 20.000 inwoners, Zeerijp ongeveer 440. Een oneerlijke strijd zou je zeggen. Enige nuancering is wel op zijn plaats. Naast SJS heb je ook nog SC Stadskanaal (zondag 3e klasse) en SPW (zondag 5e klasse), terwijl De Fivel een streekclub is en komen de meeste leden van buiten Zeerijp. Verder ligt Nieuw Buinen (zondag 1e klasse) op een steenworp afstand van Stadskanaal en is de grote club uit de regio. Regelmatig maken de betere spelers van SJS de overstap naar de buren.

Trainer bij SJS is, voor het 3e seizoen, oud prof Harris Huizingh. Voor de jongeren onder ons: Huizingh heeft 18 jaar in de (vooral) eredivisie en eerste divisie gespeeld bij FC Groningen (12 jaar), Veendam en Heerenveen gespeeld. Bij Heerenveen speelde hij op zijn 37e nog in de Champions League.

SJS heeft jarenlang in de 1e en 2e klasse gespeeld, maar is nu voor het 3e seizoen 3e klasser.  De teams kwamen elkaar voor het laatst in het seizoen 1995-1996 tegen in competitieverband.

SJS begon moeizaam aan de competitie met nederlagen tegen Glimmen en Scheemda. Het herstelde zich wel en won de voorgaande wedstrijden van Eems Boys en VVK.

Een journalist had het in de voorbeschouwing over aanhaken (bij de subtop) of afhaken (naar beneden kijken), hoewel het wel erg vroeg in de competitie is om zo’n conclusie te trekken.

De Fivel had de beschikking over een volledig fitte selectie. Menko Duisterwinkel, Niels Ronde en Jacob Havinga begonnen op de bank.

In de 1e helft leek het op afhaken. SJS was op alle fronten beter. Voetballend,  maar ook in de duels. Vrijwel elke 2e bal was voor de Knoalsters. Het 1e kwam ook niet aan een goede opbouw via het middenveld toe. Er werd meestal, onder druk, gekozen voor de lange bal die meestal een makkelijke prooi was voor de verdedigers van SJS. De spitsen Lieuwe ten Caat en Cees bij de Leij kwamen nauwelijks los van hun tegenstanders. Overeenkomstig het spelbeeld waren vrijwel alle kansen voor SJS. In de 2e kwam De Fivel goed weg toen er niet gefloten werd voor een strafschop terwijl het er wel erg veel op leek. Even later werd keeper Ruud Kuizenga gepasseerd, maar vlak voor de lijn kon de bal nog weggewerkt worden. In die fase maakte de defensie van het 1e geen stabiele indruk. De goal die in de 13e minuut viel was verdiend, maar wel heel ongelukkig. Na een voorzet/schot raakte Alex v.d. Galien de bal niet goed, waarna de bal richting doel ging waarbij ook de op de lijn staande Thomas v.d. Veen de bal niet goed raakte en de bal in het doel rolde: 0-1. Na de goal bleef het spelbeeld hetzelfde met een beter SJS. Het spel werd fysieker en het leek soms wel een beetje op ‘vechtvoetbal’. In eerste instantie liet scheidsrechter van der Spoel veel doorgaan, maar na verloop van tijd kwamen er gele kaarten aan te pas.  Bij De Fivel gingen Bart Pijper en Arjan de Vries op de bon. SJS verzuimde in de loop van de 1e helft de voorsprong uit te breiden. Zo kwamen twee spelers van Sportclub Juliana Stadskanaal alleen voor Ruud Kuizenga, maar beide keren ging de bal naast. Soms komt de rust goed uit, want als de wedstrijd zonder rust was doorgespeeld had vrijwel geen Fiveliaan nog veel hoop gehad op een goed resultaat.

Blijkbaar keerde het geloof in eigen kunnen in de rust terug, want vanaf het begin van de 2e helft leek het team als herboren. Er waren ook twee wijzigingen in het elftal doorgevoerd. Jacob Havinga en Niels Ronde kwamen erin voor Lieuwe ten Caat en Arjan de Vries. Het 1e kwam furieus uit de startblokken en in de 46e minuut was het al bijna 1-1. Een voorzet van Alex v.d. Galiën werd net naast geschoten door Wouter de Vroome. In de 48e minuut was het wel raak. Wel wat gelukkig, want een vrije trap van Cees bij de Leij werd in de muur aangeraakt door een SJS-er. Even later werd het zelfs 2-1 na een mooie combinatie in het strafschopgebied waarbij Jacob Havinga de aangever was en Cees bij de Leij opnieuw de afmaker. De rollen waren totaal omgedraaid en SJS werd bijna onder de voet gelopen. In de 58e minuut was Cees bij de Leij dicht bij een hattrick, maar een bal die hij ineens op zijn pantoffel nam ging naast. In de 62e minuut was het wel raak. Uit een prima corner van Cees bij de Leij tikte Geert v.d. Veen de bal bij de 2e paal rustig in het doel. Wisselspeler Menko Duisterwinkel had het er maar druk mee en kon de bordjes voor de 3e keer binnen een kwartier verhangen: 3-1. De kansen bleven elkaar opvolgen. Zo waren Cees bij de Leij (2x) en Jacob Havinga dichtbij de 4-1.  Met Jacob is ook een belangrijke pion genoemd. Hij viel uitstekend in en was bij vrijwel alle gevaarlijke acties betrokken. Aan het einde van de wedstrijd kwam SJS nog wel wat opzetten en werd het een aantal keren dreigend. Er was nog een grote kans op de 3-2, maar Ruud Kuizenga wist zijn doel in de 2e helft schoon te houden. In de loop van de 2e helft kwam Menko Duisterwinkel Bart Pijper vervangen.

Het was een vreemde wedstrijd met twee totaal verschillende helften. SJS  had in de 1e helft een (vrijwel) beslissende voorsprong kunnen nemen. Het andere oranje heeft in de 2e helft veel karakter getoond en de wedstrijd kunnen omdraaien. En heeft dus kunnen aanhaken.

Volgende week gaat de reis naar SC Scheemda.

Opstelling:

Ruud Kuizenga, Arjan de Vries (46: Niels Ronde), Thomas v.d. Veen, Frank Pijper, Bart Pijper (73: Menko Duisterwinkel), Geert v.d. Veen, Alex v.d. Galien, Wouter de Vroome, Laurens Hijlkema, Lieuwe ten Caat (46: Jacob Havinga) en Cees bij de Leij.