Nederlaag de Fivel 1 met goed perspectief

Scheidsrechter

Souhuwat, P.M.T.P.

Accommodatie

Onbekend

De tweede wedstrijd van het 1e elftal in de competitie ging met 2-0 verloren tegen Glimmen. Ondanks de nederlaag waren er voldoende lichtpunten.

De verwachting is dat Glimmen mee gaat spelen om de bovenste plaatsen. De doelstelling van Glimmen is om bij de eerste vier ploegen te komen, wat normaal gesproken ook voldoende moet zijn om een periode te pakken. De vraag was dan ook voor de wedstrijd of het 1e elftal het zo’n tegenstander, die vorig seizoen nog in de 2e klasse speelde, moeilijk zou kunnen maken.
In de eerste 15 minuten leek het daar niet op. Glimmen kwam flitsend uit de startblokken en het 1e, zonder Cees bij de Leij en Stefan Groenwold, kwam er nauwelijks aan te pas. Keeper Ruud Kuizenga verzuchtte al na ongeveer 5 minuten dat als het zo door zou gaan het wel een erg moeilijke wedstrijd zou worden. Glimmen combineerde makkelijk en zette veel druk waardoor het 1e niet aan voetballen toekwam. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Glimmen na 12 minuten scoorde. Na balverlies op het middenveld was de verdediging uit positie en kon Max Blauw simpel scoren. Veel Fivelianen, spelers en toeschouwers, waren toen bang voor een afstraffing. Dat viel echter mee. Na het eerste kwartier kwam de Fivel beter in de wedstrijd. Het kon de bal langer in de ploeg houden en door de tegenstanders snel onder druk te zetten werd het spel van Glimmen onnauwkeuriger en kon het Glimmen verder van de eigen goal houden. Wat betreft het veldspel was er sprake van een evenwicht. Het verschil zat echter in het creëren van kansen. Glimmen kreeg in de loop van de 1e helft nog twee grote kansen, een kopbal ging net over en een schot kon net gered worden door Ruud Kuizenga. Verder werd een ‘goal’ van De Glimmenaren afgekeurd vanwege buitenspel.De Fivel kwam niet tot uitgespeelde kansen. De grootste mogelijkheden waren nog twee vrije trappen op een meter of 20 meter van het doel. De pogingen van Geert v.d. Veen en Lieuwe ten Caat eindigden echter beide in de muur.

Het beeld van het laatste half uur van de 1e helft zette zich voort in de 2e. Voetballend ontliepen de ploegen elkaar niet veel, maar de betere kansen waren opnieuw voor de thuisploeg. Zo ging een schot net voor het doel van Kuizenga langs en werd het gevaarlijk na een vrije trap die Ruud niet klem had. Het 1e was wel een aantal keren dreigend, maar tot echte kansen kwam het lange tijd niet. Daarbij moet ook gezegd worden dat de defensie van Glimmen een prima indruk maakte. Maar het geloof in een goed resultaat was er nog steeds. En in de 79e minuut leek dat ook nog te gebeuren ook. Na een actie van Wouter de Vroome kwam de bal bij Lieuwe ten Caat die beheerst scoorde. Het gejuich van de Fivelianen was echter snel verstomd omdat de grensrechter en/of scheidsrecht buitenspel had(den) geconstateerd. Een minuut later was de wedstrijd gespeeld. Uit een voorzet kopte Tim Oosterhof de bal van dichtbij in, al weer zijn 3e goal van het seizoen. Daarna nam De Fivel nog wat meer risico en gaf daarbij zoveel ruimte weg dat Glimmen nog een aantal keren gevaarlijk werd. Het bleef echter 2-0. Het was een verdiende overwinning voor Glimmen gezien het aantal kansen dat de roodhemden hadden.

Toch kan er positief op de wedstrijd worden terug gekeken. Na een moeizaam begin, waarbij het leek dat de spelers aan het hogere niveau (hoger tempo) moesten wennen, werd Glimmen prima partij gegeven. Er werd ook met een goede spelopvatting gespeeld.  Het was duidelijk de bedoeling om mee te voetballen en niet om massaal te gaan verdedigen en te loeren op een counter. En dat lukte ook in grote delen van de wedstrijd. Ondanks de nederlaag zal bij de spelers het vertrouwen zijn gegroeid en kan er met een goed gevoel naar de komende wedstrijden worden uitgekeken. Zaterdag volgt de uitwedstrijd tegen het nog puntloze Westerlee. Aanvang om 14.30 uur.

Ruud Kuizenga, Arjan de Vries (68. Bart Pijper), Frank Pijper (88. Tim Zwama), Thomas v.d. Veen, Niels Ronde, Laurens Hijlkema (62. Menko Duisterwinkel), Geert v.d. Veen, Alex v.d. Galiën, Jacob Havinga, Wouter de Vroome, Lieuwe ten Caat.

Geert v.d. Veen en Laurens Hijlkema kregen geel.