Scheidsrechter

Zuidema, R.

Accommodatie

Onbekend

De Fivel heeft zaterdag zijn eerste wedstrijd in de competitie, tegen VVK, met 4-2 gewonnen na een 3-2 ruststand. De goals werden gemaakt door Lieuwe ten Caat, Jacob Havinga (strafschop), Wouter de Vroome en Cees bij de Leij (strafschop).

Zaterdag moest het 1e elftal het doen zonder Menko Duisterwinkel (werk), Bart Pijper (blessure) en Stefan Groenwold. Jan-Anko Havinga (2e elftal) en Marco de Vries (A-elftal) werden toegevoegd aan de selectie. Zij begonnen op de bank, samen met Cees bij de Leij.

De Fivel en VVK maakten er in de eerste helft een mooi schouwspel van. Er werd aanvallend gespeeld met kansen over en weer. De eerste grote kans was voor VVK. Ruud Kuizenga wist het schot te keren. Uit de eerste kans voor De Fivel, in de 11e minuut, werd direct gescoord. Wouter de Vroome gaf de bal op Lieuwe ten Caat die heel beheerst scoorde. Een minuut later had Laurens Hijlkema al kans op de 2-0, maar zijn schot werd door een verdediger geblokt. Maar ook VVK werd regelmatig gevaarlijk. Het was een fase in de wedstrijd waarbij de aanvallers beter waren dan de verdedigers. Zo stond er regelmatig een speler van VVK vrij in het strafschopgebied van De Fivel. Dat leverde in de 23e minuut de 1-1 op. Uit een voorzet schoot Rolf Joling de bal goed in. Vijf minuten later was het weer de beurt aan het 1e. Lieuwe ten Caat dolde een aantal spelers en werd uiteindelijk binnen het strafschopgebied neergehaald. Jacob Havinga benutte de toegekende penalty (2-1). Lang kon het 1e niet genieten van de voorsprong. VVK bleef gevaarlijk en binnen 5 minuten stond het al weer gelijk. Rolf Joling maakte de 2-2 via een kopbal na een voorzet uit een vrije trap. Ook de laatste vrij minuten voor rust kwamen de toeschouwers aan hun trekken. De goal kon aan beide kanten vallen, maar gelukkig voor De Fivel viel hij aan de goede kant. Na een pass van uitblinker Alex v.d. Galiën had Wouter de Vroome geen moeite de keeper te passeren (3-2).

De tweede helft was minder spectaculair, maar dat was natuurlijk te verwachten. Als snel kwam Cees bij de Leij Jacob Havinga vervangen. Cees liet al snel van zich horen door een goed schot, maar de bal ging, via de paal, net naast. Na een prima redding van Ruud Kuizenga, die ook deze wedstrijd weer heel belangrijk was, gaf scheidsrechter Zuidema opnieuw een strafschop. Cees bij de Leij wilde een tegenstander passeren die liggend op de grond de bal tegen zijn hand kreeg. VVK was het daar niet mee eens en vond de handsbal het resultaat van een ongelukkige glijpartij. Cees trok zich niets aan van alle commotie en schoot de bal vol overtuiging laag in de hoek (4-2). VVK maakte een aangeslagen indruk en het geloof in een goed resultaat was weg.  Kansen voor de Groningers waren er amper meer. De Fivel kreeg er nog een paar, maar de eerdere nauwkeurigheid was er niet meer. Aan het einde van de wedstrijd zette VVK toch nog even aan, maar opnieuw was Ruud Kuizenga een sta in de weg en vooral via een prachtige redding bij een keiharde vrije trap.

In de 2e helft kwam Jan-Anko Havinga er nog in voor Lieuwe ten Caat en kwam Marco de Vries Wouter de Vroome aflossen. Verder waren alle vier gele kaarten, tot ergernis van VVK, voor de Voetbal Vereniging Korreweg.

De overwinning is een mooi begin van het seizoen 2013-2014. Het kwaliteitsverschil met VVK was niet groot, maar op basis van de kansen kan toch gesproken worden over een verdiende overwinning. Volgende week staat Glimmen op het programma. De ploeg, die uit de 2e klasse is gedegradeerd, won zijn eerste wedstrijd met 1-4 bij SJS. Glimmen wordt algemeen gezien als een kampioenskandidaat, dus een mooie test voor het andere oranje.