Informar El Clásico (o la historia de un árbitro aplastado)

Stedum 3

5 - 4

Fivel De 3

Competitie

6e klasse 01

Datum

7 december 2019 14:30

Accommodatie

Sportpark de Fivel
Borgweg 3A
9914 PC
Zeerijp
tel. 0596-573173

7 december 2019 staat El Clásico sexto inciso op het programma. Deze clásico is er in een tweetal varianten. Er is een uit variant en natuurlijk ook een thuis variant. Op de kalender staat ditmaal de uit variant. Over het algemeen gaan wij deze "partido fuera de casa" met weinig vertrouwen in. 'Stedum uit' staat bekend als een wedstrijd waarin wij altijd tegen 12 man spelen. Hoe dan ook, de wedstrijd moet gespeeld en de voortekenen zijn uiterst gunstig. De velden liggen er voor Stedumse begrippen goed bij en het kantine personeel is uiterst vriendelijk. We voelen ons meteen thuis. Groot is ook de opluchting dat de scheidsrechter van dienst een andere is dan normaal bij Stedum uit. Ons vertrouwen groeit.

Positioneel zijn er nog wel wat hindernissen te nemen. Geen Ruud voor de spits, geen Marko voor het middenveld of Jan Albert voor de back positie. Desalniettemin is een aardige basis te maken. Zorgelijker is de bankbezetting. Arne en Danny hebben al een wedstrijd in de benen, Roelof is hoesterig en Gert halfjes. Thijs is te laat om nog een wedstrijdtenue te bemachtigen. Marko is er op de bank maar bij gaan liggen. Hij kijkt bovendien naar een hele andere wedstrijd. Hij speelt een thuiswedstrijd: iets met Liverpool.

Het aanwezige vertrouwen is terug te zien op het veld. In geen enkel opzicht is de Fivel de mindere van Stedum. De voorsprong voor de Fivel komt dan ook nauwelijks als een verrassing. Verrassender is de doelpuntenmaker: Marthijn. In Stad en Ommeland staat Marthijn bekend als de meest niet scorende spits, maar met zijn muse Sharon langs de lijn is hiervan niets zichtbaar. De voorzet van Tonnis wordt door Marthijn voorbeeldig binnen gekopt.

Overmoedig door deze voorsprong gaan we wat hoger staan. Koren op de Stemer molen. Het systeem van de Stemer spits is betrekkelijk simpel. Parallel lopen aan onze laatste linie tot de beslissende pass in de diepte volgt. Simpel en effectief, zeker wanneer een tegenstander wat verder van de goal speelt. Zo kijken we opeens tegen een 2-1 achterstand aan.

De 2-1 valt uiterst ongelukkig. Het centrale verdedigingsduo lijkt de situatie volledig onder controle te hebben wanneer Barry de bal wegroeit. Beno, die vanaf de pupillen te horen heeft gekregen dat je altijd aanspeelbaar moet zijn krijgt de bal vol in het gezicht. Hij had gerekent op een meer voetballende oplossing van onze sterkhouder achterin. Een verbouwereerde Stemer spits bevind zich plots als "last man standing" in een waar slagveld. Wat nu te doen? Verwacht, maar meer nog gehoopt, wordt op het fluitje van de scheids: "man down, down down!". Het fluitje dat we horen is echter van de spits die de bal fluitend binnen loopt.

Teneergeschoten zijn we even (met name Beno) en zo valt ook de 3-1 binnen, maar na een fantastische save van onze doelman Dennis recht het team zich weer op. We pakken het ons zo gebruikelijke superieure combinatie voetbal weer op. Tot een climax komt dit bij de 3-2 waarbij een lange pass van Barry behendig door Tonnis gecontroleerd wordt, doorgepast naar Jan Willem die met zeer veel gevoel Giacomo wegsteekt die vervolgens routineus afrond. Het in grote getale opgekomen publiek is uitzinnig. Helaas volgt daarna ook weer een 4-2.
Desalniettemin voelen we ons geen moment de mindere. Het betere van het spel lijkt bij ons te zitten, het meeste gevaar bij Stedum. Een dood spelmoment levert ons de aansluitingstreffer op. Op weer een strakke corner van Tonnis rijst Marthijn boven zichzelf en de verdediging uit en kopt de anschlusstor binnen. Met deze ultime sprong blijkt Marthijn wel het laatste beetje rek van zijn lichaam gevraagd te hebben. Een wissel is noodzakelijk. De laatste zwakziekmisselijke bankzitter moet zijn entréé maken, maar ook met 10 1/2 man behoudt Fivel het overwicht.

Stedum loopt op laatste benen en tegen de kramp. Kruipend verlaten de eersten van Stedum het veld en de overigen kunnen het hoge tempo van de Fivel nauwelijks volgen. Helaas geldt dat ook voor enkele Fivellianen want een eerste kans wordt door een hoestend struikelende Roelof vakkundig om zeep geholpen. Het moet weer van man van de wedstrijd Tonnis komen. Onnavolgbaar voor de Stemer verdediging kan hij alleen onregelementair worden gestuit met een penalty als gevolg. Onder inmense druk wordt deze rustig door Bert-Jan binnen geschoven. 4-4.

Het gewenste resultaat is binnen. De avond valt in en de toeschouwers pakken de aanstekers en waxinelichtjes erbij om de spelers bij te lichten. Iedereen is er wel klaar mee en verlangt naar het bier in de kleedkamer. Door de invallende duisternis heeft ook de scheidsrechter problemen de juiste tijd van zijn stopwatch af te lezen. Hij is er net mee doende wanneer Stedum een laatste uitbraak heeft. De aanvaller van Stedum struikelt in het donker over de krijtlijn en neemt Barry die hem probeert op te vangen in zijn val mee.
In het donker van een afstandje ziet alles er moet ik toegeven heel anders uit maar toch is de consternatie groot wanneer een fluitsignaal klinkt, niet voor het einde van te wedstrijd maar voor een penalty. Het luidt het einde van de wedstrijd in. We zijn er wel klaar mee. Deze el clásico kan in el clico! Weer verloren. We hadden wel wat meer verdiend. Voetbal, een metafoor voor het leven. 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!