Fivel 3 en het geheim van de ontbrekende linkspoot

Fivel De 3

4 - 4

DVC Appingedam 6

Competitie

6e klasse 01

Datum

18 januari 2020 14:30

Accommodatie

Sportpark de Fivel
Borgweg 3 A
9914 PC
Zeerijp
tel. 0596-573173

"Leuke hobby" zegt iemand wel eens wanneer ik vertel dat ik aan voetbalverslaglegging doe. Verbijsterd rijs ik dan mijn handen ter hemel. Euhhh, hoezo?
Voetbalverslaglegging is een beetje als scheidsrechteren zo bleek in de kantine bij het gesprek met de scheidsrechter van dienst. Je probeert onpartijdig te zijn maar iedereen leeft een beetje in zijn eigen bubbel van zelfgelijk dus dat is moeilijk. Dit geldt zowel voor spelers, scheidsrechter en verslaglegger. Als verslaglegger heb ik die schijn van onpartijdigheid van mij afgegooid. Mijn toorn en liefde probeer ik gewoon zo gelijkmatig mogelijk over iedereen te verdelen. Daar is best wat aan te beinvloeden overigens maar op de weg naar huis in de auto is dat gewoon te laat. De kantine heren, daar moet het gebeuren. Nudge nudge wink wink!!

Die "leuke hobby" prevelende roeptoeters hebben waarschijnlijk de hele zaterdag "Sport in Beeld" gekeken. Het was namelijk zaadweer en waterkoud. Regen en hagel voor en na de wedstrijd maar, of de duvel er mee speelde (beter misschien nog zijn tegenhanger), alleen vóór en na de wedstrijd.
"Zaadweer": de etymologische oorsprong van dat woord moet mij door de boeren van Fivel 3 maar eens uitgelegd worden. Zaadweer lijkt mij nauwelijks weer om met de zaaimachine het land op te gaan, maar om de geboortestatistieken van agrarisch Nederland er nu bij te gaan halen gaat mij ook weer een stap te ver.

Over boeren gesproken: onze voorzitter had weer alle moeite gedaan de hobbels weg te nemen om deze wedstrijd toch door te laten gaan. Gezien het grote aantal spelers dat moeite had de bal onder controle te brengen en te houden is dat hobbels weghalen niet helemaal gelukt. Misschien is een andere uitleg voor deze constatering veel plausibeler, maar deze is ook een stuk pijnlijker. Het veld de schuld geven is het veiligst (Een verslagleggerige dwaling).

Het was buiten dan wel droog tijdens de wedstrijd maar nog steeds waterkoud. Ik overwoog dan ook mijn analyses vanuit de kantine uit te voeren. Dit bleef mijn gedachte tot de odeurs van de overvloedig gebruikte spierbalsem, klapdeuren ten spijt, ook de kantine kwamen binnendrijven. Dan toch maar langs het veld (misschien ook zelf nog even spierverwarmende balsem smeren?)

Een geschikte plek langs de lijn bleek snel gevonden. Achter de dugout bij de Jannen van de Fivel. Altijd handig voor "inside scoops" en tactische bespiegelingen (kennis van voetbal is mijzelf namelijk vreemd). Meeluisterend hoorde ik de volgende observaties: "niemand komt er met een actie langs" en ook "ze hebben geen actie, geen snelheid". Juist op het moment dat ik wil opperen dat we het hier wel over de 6e klasse keldercompetitie hebben hoor ik ze vertellen dat men wel doorgaat met Danny Buijs. Heren, wat zijn jullie aan het doen? We zijn hier wel met een wedstrijd bezig! Oh ja, "note to self": voetbalverslaglegging.

Op papier weer een prima en brede selectie. We hadden zelfs 5 spelers voor op de bank. Dit was eigenlijk wat onhandig want de bank bleek een 3-sits. De aanwezige "fauteuils de plastic" boden uitkomst. Nadat de wisselsspelers een gezellig huiskamersfeertje in de dugout hadden gecreëerd kon de scheidrechter de wedstrijd starten.

We kwamen furieus (40+ furieus) uit de startblokken. 20 minuten lang hadden we een duidelijk overwicht en anders dan met een klinkende overwinning het veld verlaten kwam geen moment bij de verslaglegger op. Wel werd langzaamaan duidelijk dat er wat balans miste.
Het programmaboekje verried een keur aan middenvelders maar zeer weinig aanvallers.
Giacomo of Ruud of iemand als Danny Luurssen hadden we goed kunnen gebruiken. De laatste zat thuis zijn boek "50 jaar voetbal" voor de 5e maal te herlezen omdat hij bij de laatste pubquiz toch nog 2 vragen fout had. Het is dat soort inzet die we goed kunnen gebruiken bij het 3e.

Toch krijgen wij met gelegenheidsspits Marthijn de 1e grote kans na goed storend werk van Arne. Oog in oog met de keeper weten we....dit is een zekerheidje. Niet veel later verzucht ik dan ook tegen Jan 1: "typisch zo'n wedstrijd die je dan met 0-1 gaat verliezen". Die 0-1 valt enkele minuten later dan ook.
Juist op het moment dat ik denk "zou ik er dan toch verstand van hebben" en het bordje 1 voor het scorebord uit de koffer pak valt de 1-1. Niets van gezien maar ongetwijfeld een goal van grote schoonheid van Arne.

Het overwicht van de eerste 20 minuten zijn we echter kwijt en zo krijgen we, na wat geklungel over veel schijven, de 1-2 om de oren. Alderik neemt dit keer zijn verantwoordelijkheid zodat ik niets van de wedstrijd hoef te missen en werkt het scorebord bij.
Voor mij een uitgelezen kans zijn mooie nieuwe voetbalschoenen te bekijken. Ik ben even kwijt of het nu Copa's of Liga's waren maar het was ongetwijfeld een flinke hap uit Debbie haar 13e maand. Zouden vrouwen even blij zijn met hun 13e maand als de mannen is dan een gerechte vraag? Het waren in elk geval zwarte patta's. Wat dat betreft houden we de rijen daar, op een enkele dissonant na, goed gesloten.

Als trainer/speler/coach merkt Alderik op dat het ontbreken van een linkspoot ook een gemis is. Die zouden we goed kunnen gebruiken zo stelt hij en dat ziet ook Jop vanuit de kantine. Voor Jop ligt een grootse toekomst in het 1e van de Fivel te wachten. Steevast is hij bij het 3e langs de lijn te vinden om daar zich als voetballer verder te ontwikkelen. Of het wel zo verstandig is hem nog steeds naar het 3e te laten kijken nu de goede voorbeelden daar ontbreken is echter de vraag.

Ook Gerke voelt het gemis van een linkspoot. Het ergst bij de rond de 16 meter gegeven vrije trappen. Normaal het gebied voor de altijd gevaarlijke doorloop vrijetrap, maar wat moet je daar met een bal wanneer er niemand meer is die deze variant begrijpt.
Uiteindelijk is het antwoord simpel. Gewoon hetzelfde als anders: de bal verkeerd raken en zien dat wanneer je dat doet hij er, mits op goal geschoten, ook gewoon ik kan vliegen. 2-2.

De 2e helft is in uitslag een kopie van de eerste. Allereerst laten we ons verrassen door de door DVC ingebrachte snelle onhandige linkerspits. Hij heeft een onhandigheid die moeilijk te voorspellen is en krijgt de ballen steeds op wonderbaarlijke wijze mee. Eerst met een onmogelijke poort van onze back en vervolgens uit een door Beno bedachte carambole. Het vermoeden dat je een lange tengere speler het best kan uitschakelen door de bal keihard tegen hem aan te schieten wordt niet bewaarheid. Zo stonden we dus snel met 2-4 achter door de dwalingen van enkele spelers.

Natuurlijk geven we de moed niet op. We hebben eerder met dit bijltje gehakt. Sterker, vorige wedstrijd nog hebben we met dit bijltje gehakt. We counteren de tactische zet van DVC door een gelijkwaardig onhandige speler tegenover hun linkerspits te plaatsen. Een meesterzet. We weten de druk er bij de tegenstander weer op te zetten.
DVC voelt dit ook en probeert middels verbale beïnvloeding het lont enigszins uit het kruitvat te halen. Het lukt nauwelijks en op een gegeven moment is ook de scheidsrechter deze roep om een vuurwerkverbod beu en stuurt een speler van DVC naar de kant.

Verwarring alom en nu blijkt dat ook bij DVC de communicatie tussen keeper en spelers niet altijd naar wens verloopt. Arne maakt er dankbaar gebruik van en wipt de bal over de keeper in de goal. Inmiddels mag de speler van DVC na 3 minuten ook weer het veld betreden (scheidsrechterlijke dwaling) maar blijft de druk op de goal aanhouden. De wedstrijd eindigt dan ook zoals een wedstrijd hoort te eindigen. Met een Madjeriaanse goal en een prachtige 4-4 stand (de moderne bril stand). Iedereen tevreden. De schande van "Stedum uit" uitgewist.

Presentielijst: Alderik, Arjo, Arne, Beno, Bert-Jan, Dennis, Gerke, Gert, Harry, Jan, Jan Anko, Jan-Willem, Marko, Martijn, Thijs, Tonnis 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!