Winst voor 4e en dames, 1e pakt punt en 2e verliest derby

4 oktober 2015 0:15

Na twee overwinningen en twee nederlagen speelde het 1e gelijk. Bij Onstwedder Boys werd het 0-0.
Het 2e elftal had wat betreft de kansen moeten winnen van Stedum, maar helaas bleven de punten in Stedum.
Het 4e won voor het eerst dit seizoen. Bij KRC werd met 1-3 gewonnen.
De dames wonnen opnieuw, nu werd er met 4-3 gewonnen van De Heracliden VR2.

ONSTWEDDER BOYS 1 - DE FIVEL 1
Het programmablad van Onstwedder Boys meldde dat het al weer 15 jaar
geleden dat de teams elkaar in competitieverband troffen. Voor de Fivel was dat seizoen ook niet iets om vrolijk op terug te kijken. Twee keer werd van O.B. verloren en er volgde een kansloze degradatie met 10 punten uit 24 wedstrijden.
Zaterdag ging het gelukkig beter op het prachtige sportcomplex in Onstwedde. Het team krijgt langzamerhand vorm. Meerdere spelers moesten ingepast worden en tot nu toe waren er ook elke week meerdere spelers niet beschikbaar.
Zaterdag was het team vrijwel compleet. Zo was Geert v.d. Veen er weer bij en het verschil was direct te zien. Er was meer power op het middenveld en ook meer rust aan de bal.
In de eerste helft waren de oranjehemden uit Onstwedde wat dreigender dan het 1e, zonder dat het veel kransen opleverde. De Fivel verdedigde behoorlijk, maar aanvallend was het magertjes. In de 1e minuut was er trouwens weer een tegenvaller. Niels
Ronde ging door zijn enkel en werd prima vervangen door Tim Zwama.
In de 2e helft werd het heft overgenomen door het 1e. Dat was een verbetering t.o.v. de eerdere wedstrijden, want toen werd het in de 2e helft ver teruggedrongen en kwam het nauwelijks meer uit de verdediging. Het was een wedstrijd met heel weinig kansen en een 0-0 was dan ook wel een terechte uitslag. Vlak voor tijd scoorde de Fivel nog wel via Jacob Havinga, maar werd wegens buitenspel afgekeurd.
Mooi is de ontwikkeling van de jongelingen te zien. Zonder anderen tekort te doen vielen vooral Emiel Bos en Silke Korpershoek op. Ze zijn nog maar 16 jaar, maar spelen al heel volwassen. Rustig aan de bal, prima instelling en ze concentreren zich alleen op
het voetbal en niet op randzaken. En met andere jonge spelers als Mark Kramers, Chris van Dijken, Tim Zwama en Marco de Vries is er nog voldoende ruimte voor groei van het team.

STEDUM 2 - DE FIVEL 2
De Fivel 2 heeft zich zelf te kort gedaan in El Clasico tegen Stedum 2. Vele kansen bleven onbenut waardoor dan altijd maar weer de voetbalwetten dicteren dat de bal er aan de andere kant invalt. Dit was trouwens nadat de Fivel een periode met 2 spelers minder had overleefd.  Ricardo kreeg de bal op zijn hand waardoor Boelie hard kon juichen na zijn benutte strafschop. Nadat een duidelijke overtreding onbestraft bleef kon Stedum in over tal op Sander af. Die wist de bal te keren maar op de rebound had hij geen verweer. Danny deed nog iets terug maar het kwam te laat.

KRC 2 - DE FIVEL 4

KRC 2 - De Fivel 3.5    1 - 3       ( 0 - 3 )

(Barry, Beno, Bram, Chris, Gerke, Gert, Harry, Jan, Marthijn, Michel, Richard, Roelof, Tjomme, Thijs)

KRC uit. Wanneer het uitgesproken wordt schieten diverse spelers al in de stress. “KRC uit, nee dan ben ik er nooit, dat weten jullie toch?”. KRC Uit. We benaderen het als een waar degradatieduel. KRC staat op 0 punten uit 2 wedstrijden, wij op 1 uit 3. Er staat kortom wat op het spel. Het degradatiespook waart rond op het KRC sportcomplex. Degradatie uit de 6e klasse 19, het zal ons toch niet gebeuren. KRC uit. Het veld ligt er onberispelijk bij! Dat mag ook wel eens gezegd. Vlakker dan de velden die we doorgaans tegenkomen en gras van een hoogte waar een bal kan rollen. Niets dan lof voor de terreinknecht. Ook een pluim voor de kantinecommissie, Hertog Jan uit de fles! Ja, dan weet je waar je 90 minuten voor bikkelt. Terwijl KRC zich in de kleedkamer uit de wedstrijd speelt door Ede Staal uit de gettoblaster te laten schallen zet coach Aart ons in de kleedkamer op scherp. Ondanks de wetenschap dat KRC 1 vandaag vrij is, hebben we er vertrouwen in.

KRC uit. Er staat een prachtig team in het veld. Een 65 jarige in de spits en een bijna 65 jarige neger in het doel. Daar tussen een keur aan werkers, lopers en vooral voetballers. Bovendien een sterke bank om eventuele calamiteiten op te vangen. We denken bij KRC zeker enkele 1e elftal spelers te herkennen maar ook de jeugd is goed vertegenwoordigd. Het is duidelijk: we hebben te maken met een kleine vereniging dat moet roeien met de beschikbare riemen. Van een veredeld 1e is geen sprake we zijn aan elkaar gewaagd. De wedstrijd begint meteen goed. KRC mag aftrappen, wij doen het. Het eerste balbezit is een feit. De Nederlandse school getrouw laten we de bal even rustig rond gaan. Controle houden is een vereiste. De voorin geposteerde snelheid wordt door ons goed gebruikt. De buitenspelval van KRC werkt meer niet dan wel. Het levert kansen op en corners. In de 8e minuut weet Beno (dit keer met het been) uit een corner van Barry te scoren. De extatische manier waarop dit gevierd wordt exemplarisch voor de scherpte. Het vergeten bedankje aan Barry wordt je vergeven Beno.

KRC probeert nu wat meer het initiatief te nemen. Vooral 1e elftalspeler nr. 14 weet met eenvoudige lichaamsschijnbewegingen veelvuldig gevaarlijk door te komen, maar tot echte kansen komt het niet. Het vooruit voetballen van KRC geeft ons wat meer ruimte achter de KRC linies. In de 27e minuut loopt Barry de tegenstander te irriteren met wat kappen en draaien en stuurt met een fijne pass de loper weg over links. Uiteraard heeft loper eerbied voor grijze haren en geeft met een puike voorzet de Grijze Wolf een kans op zijn eerste goal als 65 jarige. Dat leeftijd voor de grijze wolf geen rol speelt blijkt wanneer hij vakkundig afrond. 0-2!

Loper heeft nu in de gaten hoe de linkerkant moet worden bespeeld. In de 32 minuut met Gerke aan de bal neemt hij weer een aanloop voor een sprintje langs de lijn. De pass komt en de ruimte ligt open. De voorzet strak voorlangs weet Marthijn er alert in te prikken. 0-3! Dat voelt veilig tot Marthijn vlak voor tijd al te fel uitvalt tegen de scheidsrechter en voor 10 minuten het veld mag verlaten. We waren nog zo gewaarschuwd door Jacob: “Geen bommetje!”  De thee smaakt goed. We zijn blij dat we ons even mentaal kunnen voorbereiden op de numerieke minderheid. Kleine omzettingen en met Tjomme en Michel twee frisse krachten erin voor Gert en Thijs. We trappen weer af.

De frisse krachten zijn er niet voor niets, ook KRC heeft frisse jongere krachten ingebracht. We moeten alle zeilen bijzetten en dat lukt goed tot ook bij ons de buitenspelval even hapert. 1-3! Wanneer de zondaar het veld weer in mag is er toch wat opluchting. 11 tegen 11 moeten we het toch kunnen bolwerken. Inderdaad zijn de beste kansen in de 2e helft weer voor de Fivel al heeft KRC wat meer het initiatief. Dat initiatief raken ze kwijt wanneer de aanvoerder van KRC voor de 2e keer een vieze overtreding op Barry maakt. Terwijl de scheidrechter naar zijn kaarten zoekt gooit Barry de bal richting de KRC aanvoerder. De kaart die de scheidsrechter inmiddels gevonden heeft, kan daarmee gelijk twee keer worden gebruikt. Met twee bepalende spelers van het veld volgt een periode waarover weinig te verhalen valt.

De laatste 10 minuten gaan op het tandvlees voor de 40, 50 en 60 plusser, te meer daar het 15 à 20 minuten worden. Scheutig is de extra tijd voor blessures en al te opzichtig tijdrekken. We houden vol. Het blijft 1-3. Een koude douche voor KRC. Deze koude douche komen wij zelf niet veel later ook tegen. Lekker douchen is er in Kantens niet bij. Dan maar naar de Fivel waar we de overwinning en de verjaardag van Chris vieren en ons het bier nog eens goed laten smaken met als stralend middelpunt natuurlijk de scorende pensionado Chris Timmer.

De Loper

DE FIVEL VR1 - DE HERACLIDEN VR 2
Was het misschien omdat enkele dames, de avond voorafgaand aan de wedstrijd, bij het laatste concert van Normaal teveel hebben lopen høken. Soms zag je ze tijdens de wedstrijd denken: Mamma waor is mien bal. Of was het de snelle voorsprong en dus onderschatting waardoor wij dachten: die dames uit Uithuizermeden rollen we even op. Als je dan ook nog op het hoofdveld mag spelen. En je om mag kleden in kleedkamer 1 en 2, dan bestaat natuurlijk het risico dat je naast je schoenen gaat lopen. Of is het toch de druk die wekelijks toeneemt nu de dames van de Fivel bovenin meedraaien in de competitie.  We zullen het nooit weten. In elk geval werd vandaag duidelijk dat de dames ook wedstrijden kunnen winnen als het eigen spel niet optimaal is.

De voorsprong stond al binnen twee minuten op het bord. Alles leek erop dat het een eenvoudige morgen/middag zou worden. Al snel bleek dit niet het geval. Er ging veel mis. De dames van de Fivel oogden niet scherp, verloren teveel duels en het leek even of iedereen op zoek was waar te lopen. Door persoonlijke fouten leek 2-2 de ruststand te worden, maar vlak voor rust kwamen wij alsnog op voorsprong (3-2). Als het even niet loopt is het fijn om scorende spitsen te hebben.

De tweede helft oogde de damesselectie van de Fivel in elk geval scherper, maar er werden nog steeds te veel persoonlijke fouten gemaakt, waardoor de Heraclieden in de wedstrijd kon blijven. De frustratie bij alles wat de Fivel is was groot na de 3-3. Uiteindelijk kwam er in de laatste fase van de wedstrijd toch iets van onoverwinnelijkheid naar boven. De wil om te winnen was uiteindelijk doorslaggevend. Kort voor tijd wist de Fivel dan ook alsnog de overwinning binnen te halen (4-3).

Dat het afstandsschot van de Heraclieden in de allerlaatste seconde van de wedstrijd door onze keepster uit de kruising werd geplukt was mooi meegenomen. En deed onze fouten van die middag voor even vergeten.