1e en 4e elftal kansloos, 2e elftal wint: Jan de Vries scoort!

vv Groningen 1 - De Fivel 1 6-1
Aduard 2000 4 - De Fivel 2 1-2
De Fivel 4 - Corenos 4 0-9

DE FIVEL 1
De stand begint er met de week somberder uit te zien. De nederlagen tegen concurrenten Grijpskerk en Godlinze speelden daarin een grote rol. Zaterdag tegen vv Groningen was de eerste helft nog een “wedstrijd”, na rust was er geen houden meer aan.

Het 1e moest het doen zonder Bart Pijper (geschorst), Thomas v.d. Veen (geschorst), Wouter de Vroome en Menko Duisterwinkel. De selectie had met zes A-ers een verjongingskuur ondergaan. Daarvan stonden de tieners Bas Huizing (17), Silke Korpershoek (16) en Mark Kramers (19) in de basis. Later vielen Corne Bos (17) en Tim Zwama (19) ook nog in. Keeper Max Huisman (17) kwam niet in actie.

Twee weken geleden won het 1e nog 3-0 van de Groningers. Een verschil met die wedstrijd was de ondergrond. In Zeerijp konden de Groningers slecht uit de voeten op het hobbelige veld, op het kunstgras in Groningen was het een heel ander verhaal. Ze combineerden er vanaf het begin lustig op los en het 1e moest alle zeilen bijzetten om niet al heel snel op achterstand te worden gezet. Dat lukte tot de 12e minuut toen Ruud Kuizenga kansloos was op een schot van een blauwhemd. Daarna kwamen de Fivelianen wel beter in de wedstrijd. Zo schoot Mark Kramers na een fraaie aanval via de keeper over en even later deed Laurens Hijlkema dat (overschieten via de keeper) vanuit een vrije trap hetzelfde. Laurens valt steeds meer op via zijn fantastische trappen vanuit standaardsituaties. Na 30 minuten raakte hij vanuit een vrije trap zelfs de lat. Even daarna schoot Cees bij de Leij tegen de paal. In de 40e minuut werd het 1-1. Laurens legde de bal vanuit een corner precies op het hoofd van Geert v.d. Veen die prima inkopte. Wel was het zo dat de thuisploeg voor en na de gelijkmaker meerdere kansen onbenut liet. Meestal was de weer zeer goed keepende Ruud het eindstation.

De laatste weken vallen de tegengoals regelmatig vlak na het begin van de 1e of 2e helft. Ook zaterdag was dat het geval. Binnen no time lag de 2-1 achter Ruud Kuizenga na een fout in de achterhoede. Daarna was het verzet gebroken en profiteerde vv Groningen optimaal van de ruimtes die ontstonden, zeker na de rode kaart voor Arjan de Vries die een doorgebroken speler vasthield. De teller stokte bij zes goals, waarbij Ruud met een aantal reddingen een nog  grotere nederlaag voorkwam.

Rechtstreekse degradatie lijkt met een zwaar programma voor de boeg (Lycurgus en vooral Appingedam en Zuidhorn) en een behoorlijk uitgedunde selectie bijna onafwendbaar. De selectie heeft de afgelopen jaren echter laten zien dat het niet snel opgeeft en zal ongetwijfeld proberen de laatste strohalm te grijpen. Te beginnen tegen Lycurgus, de komende tegenstander in Zeerijp.

DE FIVEL 2
Het tweede begon met een gehavend team aan de wedstrijd tegen aduard 2000. Dankzij de afwezigheid van verscheidene spelers moest er beroep worden gedaan op Sander, Alderik en Marthijn. Zelfs Arjo maakte naar jaren zijn rentree in het tweede en niet onverdienstelijk. Het was een lastige pot waarin de Fivel de betere was maar waarin er wel gescoord diende te worden om de wedstrijd binnen te slepen. Dat gebeurde vlak
voor rust. Leon legde de bal met zijn borst prima klaar voor Danny die de bal met buitenkantje rechts in de hoek schoot. Even later moest hij noodgedwongen gewisseld worden voor de rentree van good old Jan de Vries. Het tweede was mede door het uitvallen van Alderik nu door de wissels heen. In het begin van de tweede helft was het Jan die aan het einde van een goede actie van Stefan stond. Als een kind zo blij juichte
hij voor wat de winnende goal bleek te zijn. Aduard passeerde Sander namelijk met een beauty van een goal. Verder kwam de thuisclub gelukkig niet. En zo waren er dus weer 3 punten voor het 2e en weer wat extra mensen voor de bbq.

DE FIVEL 4
Je bent jong en je scoort wat!

12:15, het is nog rustig in de kantine. Gaat de wedstrijd wel door? Ja toch wel, Keeper Henk Zantinga is zich al aan het klaarmaken in de kleedkamer. Ook de aanvulling vanuit het derde is er al. Na 5 minuten ga ik mij ook maar eens omkleden. Ik ben noodwissel vandaag. Ik hoop met mijn blessure geen risico te hoeven nemen, maar zal toch de maatregelen moeten nemen die een ‘oud’ lichaam zo nodig heeft: spier verwarmende zalfjes, enkels intapen en een uitgebreide warming-up.

Als ik naar buiten loop groeten mij twee jongens. Goed opgevoed denk ik nog en ik kijk even rechts naar het wedstrijdbord. Moeten de A’s ook spelen? Tegen wie? Nee, de A’s spelen niet. Nog meer jeugd druppelt binnen, maar kort daarna ook wat meer belegen mannen. Langzaam wordt duidelijk waar dit heen gaat, wij zijn immers de enige middagwedstrijd. Jongens van net 20 die een wedstrijdje van hun pa gaan kijken? Nee, dat is een utopie, hoe netjes opgevoed ook.

Op het veld wordt de opstelling bekend gemaakt. Flink wat afwezigen dus onze oudgedienden zullen vandaag veel speelminuten moeten maken. Zal de ervaring dan nog wat betekenen? De eerste 5 minuten wordt er leuk getikt, maar al snel blijkt dat we het op pure snelheid en bewegelijkheid moeten afleggen. Na een hard schot ligt de bal er voor de 0-1 in. Wat volgt is geen wedstrijd. Tot het einde proberen we vooruit te voetballen, maar na tientallen ‘counters’ waarbij we op pure snelheid worden geklopt door de jeugdige tegenstanders staat het 0-9. We zijn blij wanneer het, te vroeg gefloten,  eindsignaal klinkt.

In de 3e helft ligt naast het bier ook het wedstrijd formulier op tafel. Over de leeftijd doen ze in elk geval niet geheimzinnig. Dat is dan wel weer positief. Twee jongens van 18, één van 19, twee van 20 en één van 21 jaar. Ook nog iemand van 71 jaar staat op het papier, maar aan de koppen op het veld te zien was dat alleen op papier. Het was een wedstrijd om te vergeten.

Jongens, goed gewerkt. Henk, Egbert, Michel en Jan-Albert  van het 3e, bedankt voor jullie deelname. Succes ook komende dinsdag wanneer jullie mogen aantreden tegen Corenos 3.

De wedstrijd van het 3e elftal werd uitgesteld.