1e stunt tegen Grijpskerk, 2e en 3e verliezen

24 november 2014 12:45

De Fivel 1 wint sinds twee maanden weer een wedstrijd terwijl het 2e juist na ruim twee maanden weer eens een nederlaag leed. Het 3e elftal verloor ongelukkig. De wedstrijd van het 4e elftal werd uitgesteld ivm het tragisch overlijden van een jeugdlid van Viboa/Hunsingo.

1E ELFTAL
Na een aantal jaren in de 1e klasse te hebben gespeeld is Grijpskerk in korte tijd teruggevallen naar de 3e klasse. Vorig jaar eindigde het op de 10e plaats in die 3e (Friese) klasse.

Trainer Henk Buikema van Grijpskerk, voor het 3e jaar, is een oude bekende. Henk heeft grotendeels de jeugd bij de Fivel doorlopen waarna hij jarenlang bij Appingedam speelde en daar later ook trainer was.

Grijpskerk behaalde in de voorgaande 5 wedstrijden 12 punten terwijl de Fivel niet verder kwam dan 1 punt. Grijpskerk stond voor de wedstrijd 2e, de Fivel 13e. Bij een toto zou vrijwel iedereen een 1 ingevuld hebben. En ook het spelen op kunstgras zou ook in het voordeel van Grijpskerk moeten zijn.

De eerste 10 minuten waren ook niet erg hoopgevend. Grijpskerk had een overwicht en het 1e kwam nauwelijks aan aanvallen toe. Daarna begon het wat beter te lopen en in de 22e minuut kwam het zelfs op voorsprong. Een prachtige lange bal van Menko Duisterwinkel, uit een vrije trap, werd met een mooie boog prachtig ingekopt door Cees bij de Leij: 0-1. Nooit geweten dat Cees ook kon koppen. Daarna drong Grijpskerk wel aan, maar grote kansen waren er nauwelijks. De Fivel kreeg zelfs een behoorlijke kans op de 0-2, maar de goed spelende Marco de Vries stuitte op de uitlopende keeper na een mooie pass van Lieuwe ten Caat. Met Lieuwe is trouwens één van de uitblinkers genoemd. Hij was balvast en liet een aantal geslaagde acties zien. Lieuwe voelde zich duidelijk prima thuis op het kunstgras. Bestaat er zoiets als een kunstgrasvoetballer?

Na rust kreeg de Fivel het lastiger en werd het verder in de verdediging gedwongen. Griepskerk  werd ook een aantal keren gevaarlijk en het 1e kwam een enkele malen goed weg. Daarbij was Ruud Kuizenga weer een behoorlijke sta in de weg. Grijpskerk nam na verloop van tijd steeds meer risico waardoor ruimte ontstond voor counters. Ongeveer vijf minuten voor tijd leek Cees bij de Leij de 0-2 te maken. De ingevallen Laurens Hijlkema gaf de bal voor op de eveneens ingevallen Wouter de Vroome die de bal opzij legde voor Cees, maar zijn schot werd gekeerd door de linkervoet van de keeper. Even later viel de 0-2 toch nog. Laurens Hijlkema ging goed door en scoorde beheerst.

Een overwinning die zeer gelegen komt na een moeizame periode. Positief is ook dat de ziekenboeg wat kleiner is geworden nu Laurens Hijlkema en Wouter de Vroome zaterdag weer wat speelminuten maakten.

Zaterdag komt Zuidhorn naar Zeerijp. Tot nu toe zijn de thuissupporters nog niet erg verwend, want van de elf behaalde punten waren er maar twee “thuispunten”.

3E ELFTAL
De Fivel 3 had met TEO 2 een gelijkwaardige tegenstander getroffen. De eerste helft was een typische 0-0 wedstrijd, met veel balverlies aan beide kanten, waarbij De Fivel weinig weggaf, maar ook weinig creëerde.

In de rust werd al vastgesteld dat het elftal dat het eerst zou scoren waarschijnlijk met de overwinning naar huis zou gaan. Jammer genoeg was dit TEO.

Dit terwijl het derde de tweede helft goed begon. Er werd veelvuldig op de helft van de tegenstander gespeeld en ook het percentage balbezit was flink hoger dan de tegenstander. Toch werden er te weinig kansen gecreëerd. De grootste kans was voor Richard, maar die miste. Veel balbezit, constant op de helft van de tegenstander en toch niet scoren: het Vitesse syndroom dus.

Een keiharde voetbalwet is dat de tegenstander dan wel scoort en dat gebeurde dan ook. Uit een counter wist de linksvoor van de gasten een voorzet te geven die binnengeschoten door een TEO speler (0-1).

Het tweede doelpunt was discutabel omdat de doelpuntenmaker de bal met zijn hand meenam. Dit was echter niet te zien voor de scheids. De grootste kans voor DeFivel was nog voor invaller Silke Korpershoek, maar ook hij wist het net niet te vinden.

Conclusie: een beetje een zure nederlaag. Verder moet nog vermeld worden dat keeper Dennis van der Leest een prima wedstrijd speelde.

Het verslag van het 2e elftal volgt nog.